Voor Deelnemers

Rugpijn en Nekpijn

Lage rugpijn en nekpijn komen vaak voor. Vier op de vijf personen hebben in hun leven hier weleens last van. Bij ongeveer een derde van deze groep zijn de klachten aanhoudend; dat wil zeggen dat de klachten blijven of steeds terugkomen.

Vaak zien we dat dit ook samenhangt met klachten op andere gebieden, zoals: stress, somberheid en spanning. Deze klachten hebben een grote invloed op iemands leven en kunnen elkaar bovendien versterken.

De behandeling van rug- en nekpijn

Gangbare fysiotherapie richt zich met name op de spieren en gewrichten. Dit heeft vaak gelijk na de behandeling een positief effect, met name voor de groep die naast de pijn geen andere klachten hebben.

Echter, zien we dat bij mensen die ook mentale klachten ervaren, zoals stress en somberheid, op de lange termijn niet opknappen van fysiotherapie. Bij deze groep zien we dat de pijnklachten dan vaker terug komen. Wanneer de fysiotherapie zich naast de fysieke problemen ook richt op de mentale klachten, zien we vaak dat de fysieke klachten wél afnemen of zelfs geheel verdwijnen, ook op de langere termijn.

Het onderzoek van de VU richt zich op het onderzoeken van de effectiviteit van een behandeling die zich zowel op de fysieke als op de mentale gezondheid richt.

 

Infografic Back2Action